Menu

Tips voor het drinken van water voor, tijdens en na het sporten

Deel dit bericht

Vandaag, 21 maart, is het wereld waterdag! Een goed moment om met jou tips te delen over het water drinken voor, tijdens en na het sporten. Want dat het goed voor je is weet jij al, maar waarom eigenlijk?  

Waarom is water drinken goed?
Allereerst om uitdroging te voorkomen, want door de uitdroging kan de warmteregeling van je lichaam verstoord worden. Dit kan leiden tot verhoogde hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur, vermoeidheid en verminderd jouw presteren. Daarnaast wordt je bloed, wanneer je te weinig water drinkt, stroperig. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed naar je spieren afgevoerd worden.
Wist je dat met name bij ouderen voldoende drinken ook de kans op nierschade en hartfalen verkleint?

Water drinken voor het sporten
Voor het sporten kun je het beste een half uur van te voren nog wat water drinkt. Drink 1 tot 2 uur voor je gaat sporten 500 ml water om uitdroging tijdens het sporten te voorkomen.

Water drinken tijdens het sporten
Tijdens het sporten verlies je door het zweten vocht. Om een vochttekort aan te vullen kun je het beste slokjes water tijdens het sporten drinken. Ongeveer 500 ml tot één liter is voldoende als je training niet langer duurt dan 1,5 uur.

Water drinken na het sporten
Na het sporten is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Probeer niet te wachten tot je veel dorst begint te krijgen, want dit is een teken dat je te weinig drinkt. Vermijd na je training cafeïne of alcohol. Die werken vochtafdrijvend en verhogen de productie van urine, waardoor je nog meer kan uitdrogen.

Te veel water drinken
Te veel water drinken is niet goed. Je nieren kunnen namelijk maar maximaal 0.7 tot 1 liter per uur verwerken. Probeer je daarom zoveel mogelijk aan de bovenstaande richtlijnen te houden.

Zorg dus altijd dat je een waterfles mee hebt. Ben je hem toch vergeten dan kun je bij ons altijd water kopen!

Meer nieuws

Evenementen

Nieuwe data rollertoss

Er zijn nieuwe data bekend voor de rollertoss in 2024! Je kunt je nu inschrijven voor: 20 januari; 17 februari; 16 maart; 20 april; 25 mei; 22 juni; 20 juli;

Lees meer

Wij kunnen niet wachten
je te zien!