Menu
Padel ranking blog speelsterkte

Hoe bereken ik mijn speelsterkte bij Padel?

Deel dit bericht

Wanneer je al een tijdje op de padelbaan staat en jouw padelskills wilt vebeteren kan het zijn dat je deel wilt nemen aan toernooien en compeitities. Hiervoor moet je jouw padel speelsterkte weten, maar hoe weet je welke sterkte en rating je hebt? Wij leggen het je uit en helpen je bij het bepalen van je speelsterkte!

Speelsterkte
Je speelsterkte is een heel getal van 1 t/m 9. Een beginnende speler krijgt een 9 en een professionele speler een 1. Je speelsterkte wordt aan het eind van elk seizoen bepaald aan de hand van je rating. Hieronder een overzicht van de speelsterktes, zodat jij kunt kijken wat past bij jouw situatie.

Speelsterkte 9
Je hebt nog geen ervaring met racketsporten en begint pas net met padel.

Speelsterkte 8
Je bent net begonnen met padel en/of je hebt al enige ervaring met racketsport. Je bent in staat om forehand, backhand, volleys en een service naar de overkant te slaan.

Speelsterkte 7
Je hebt al aardig wat padelervaring en bent ook aan het proberen met moeilijke slagen zoals de bandeja en de bajada. Je hebt controle over het slaan van de basistechnieken zoals forehand, backhand, volleys en service. Je kan de bal plaatsen in het veld waar je dat zou willen.

Speelsterkte 6
Naast de basistechnieken, lukt het je steeds meer om de padelspecifieke slagen te gebruiken zoals de bandeja, bajada en chiquita. Je begint het spel steeds meer te begrijpen en gaat het meer tactisch spelen.

Speelsterkte 5/4
Je voelt je comfortabel in zowel aanvallende als verdedigende situaties. Je begrijpt hoe je tactisch het punt kan opbouwen en uiteindelijk ook te winnen. Deze tactiek pas je ook toe in de vele wedstrijden die je speelt.

Speelsterkte 3
Je bent een zeer actieve wedstrijdspeler op het hoogste niveau binnen padel in zowel competitie als toernooien. Daarnaast sta je waarschijnlijk al op de padelranglijst of heb je hier ambities in.

Speelsterkte 2/1
Je hoort bij de nationale (sub)top en speelt ook FIP toernooien.

Rating
Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiële wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen. Je speelsterkte en rating zijn zichtbaar in jouw spelersprofiel op MijnKNLTB of in de ClubApp.

Hoe wordt mijn rating bepaald?
Elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen. Hoeveel je rating stijgt of daalt verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint, is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating.

Hetzelfde geldt omgekeerd bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating. Bij padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling.

Via Sportclub Houten kun je deelnemen aan padelcompetities en -toernooien. Klik hier voor meer informatie over toernooien en competities. 

Meer nieuws

Evenementen

Nieuwe data rollertoss

Er zijn nieuwe data bekend voor de rollertoss in 2024! Je kunt je nu inschrijven voor: 20 januari; 17 februari; 16 maart; 20 april; 25 mei; 22 juni; 20 juli;

Lees meer

Wij kunnen niet wachten
je te zien!